Prp Tedavisi

PRP, açık adıyla trombositten zengin plazmadır. Kişinin kendi kanından 8-10 cc gibi çok düşük miktarda alınır. Alınan kan çeşitli işlemlerden geçirilerek, kan hücreleri, serum ve plazma kısımlarına ayrılır. 1 tüp kandan elde edilen 1.5-2 cc lik trombositten zengin plazma kısmı uygulama yapılacak alana çok ince iğneler aracılığı ile enjekte edilir.

Trombositler, çeşitli büyüme faktörleri salgılayarak vücudun kendi kendini onarımını, yara iyileşme sürecini başlatırlar. Bu süreçte doku kollajen üretimini,kanlanmayı artırır. Yaşlanmayla oluşan çizgiler, gevşemeler, güneşe bağlı lekeler, yara izlerinde iyileşme süreci başlar. Cilde canlılık ve parlaklık gelir.

Estetik amaçlı el cildini gençleştirmek, saç dökülmesini önlemek, saçları canlandırmak gibi amaçlarla da kullanılablir. Bunun dışında diabetik yaralar, eklem kıkırdağının dejeneratif hasarları gibi tıbbi amaçlı kullanım alanları da vardır.

İşlem kan hücrelerinin ayrıştırılması ile birlikte 30-45 dk sürer. Öncesinde lokal anestezik bir krem kullanılabilir. Kişinin kendi kanı olduğu için alerji ve yan etki riski yoktur. 3.haftadan sonra etkisi başlar. 3-4 hafta aralıklarla 3-4 seans yapılır. Sonrasında yılda 1 uygulama önerilir.

Kan hastalıkları, aktif cilt enfeksiyonları, kan sulandırıcı ilaçlar, immün sistemi etkileyen lupus, hashimato tiroiditi gibi durumlarda doktorunuza bilgi vermeniz ve önerilerine uymanız gerekir.

PRP Tedavisi nasıl uygulanmaktadır? Tedavi için hastadan yaklaşık 5-10cc kan alınır. Özel bir tüpte santrifüj edilir. Bu işlem sonucu plazma içinde normalden daha fazla miktarda trombosit birikmiş olur. Trombositten zenginleştirilmiş bu plazma, aynı kişiye enjeksiyon yoluyla verilir.

Kişinin kendi kan ürünü kullanıldığı için herhangi bir alerjik reaksiyon görülmez. Uygulama 4-6 hafta arayla 3-4 seans yapılmaktadır. Cilt gençleştirme tedavisinde lazer sistemleri, peeling, dermaroller yöntemleri ile birlikte kullanılabilir.

Hangi durumlarda PRP uygulanmaz?

  1. Kişinin trombosit sayısı yetersiz olan hastalar
  2. Kanser hastaları
  3. Kan sulandırıcı ilaç alanlar
  4. Aktif enfeksiyonu olan hastalar